Reputatie GarantieWees bewust van uw online reputatie, meld u aan op reputatiegarantie.nl! Maak GRATIS gebruik van de Online Reputatiemonitor.

Online reputatiemanagement: Onderzoek jongeren

Het internet wordt wel eens vergeleken met het geheugen van een olifant. Niets wordt vergeten en alles blijft bestaan. Veel kinderen en jongeren lijken zich dat nog niet te realiseren.

Social media op de fietsSteeds meer kinderen en jongeren gebruiken social media: van de 6 tot 9-jarigen heeft al 39% een Hyves-profiel! Daarbij zijn ze ook altijd online. Als je tegenwoordig in de stad rondkijkt, zie je veel jongens en meisjes al fietsend hun smartphone gebruiken. Dit toenemende gebruik van social media is niet alleen gevaarlijk in het verkeer, maar het heeft ook een nadelige invloed op het online imago van deze jongeren. Immers, veel jongeren maken hun berichten op Hyves, Twitter & Facebook openbaar, waardoor de hele wereld ervan kan meegenieten. Daarnaast ervaren ze deze kanalen onterecht als vluchtig, wat kan resulteren in oppervlakkige, ongenuanceerde en soms zelfs vulgaire berichten.

Wat zijn de gevolgen hiervan op lange duur? Met dank aan social media wordt automatisch een online imago opgebouwd, zonder dat een jongere daarbij stilstaat. Alle foto’s, video’s en berichten lijken vluchtig, maar blijven staan en kunnen door iedereen worden bekeken en worden ge- en misbruikt. Als ze vervolgens op latere leeftijd gaan solliciteren, dan komen ze zichzelf tegen. Bedrijven gaan voor ze iemand aannemen steeds uitgebreider onderzoeken wat de persoon in kwestie heeft uitgespookt, wat z’n normen en waarden zijn en of deze wel binnen het bedrijf passen. Als ze dan seksueel getinte berichten of scheldkanonnades tegenkomen, zullen ze deze sollicitant in ieder geval sceptisch bekijken, als deze überhaupt al wordt uitgenodigd.

Vaak is het dan al te laat en is het moeilijk om deze informatie van het net te krijgen. Meestal betekent negatief ook interessant of leuk voor een ander en zorgt het klikgedrag van mensen dat de vermelding in stand wordt gehouden.

Ons advies: Wees er vroeg bij, denk als jongere na over wat je publiceert en wat dat in de toekomst kan betekenen. Mocht het in de toekomst negatief kunnen uitpakken, doe dit dan niet onder je echte naam. En als je informatie over jezelf tegenkomt die moet worden verwijderd, wacht niet te lang met actie!

Neem contact op

Vragen?